Goede Doel

Goed doel fietsroute Eindhoven en omgeving

Goed doel 2019

Het goede doel van de fietstocht Eindhoven en omgeving is dit jaar Go4it! Jongerencoaching, onderdeel van Dynamo Jeugdwerk.

Elke jongere verdient een goede toekomst.

Dat klinkt eenvoudig, maar voor veel jongens en meiden is dat niet zo vanzelfsprekend als het klinkt. Ze zitten niet lekker in hun vel, kunnen hun draai op school niet vinden, weten niet welke baan of opleiding bij hen past of krijgen onvoldoende steun uit hun omgeving.

Voor deze jongeren is er Go4it! Een project waarbij zij met de steun van een persoonlijke coach om leren gaan met hun problemen en onzekerheden en zo richting leren geven aan hun leven. Jaarlijks ondersteunen we ruim 120 jongeren.

Go4it! is er voor jongeren tussen de 13 en 27 jaar. Zij worden gecoached door vrijwilligers, die speciaal hiervoor zijn getraind. Go4it! is actief in Eindhoven. De Go4it! werkwijze wordt in Eindhoven toegepast, de uitvoering vindt plaats door een projectleider die lokaal bekend is en ook de coaches zijn woonachtig in (de directe omgeving van) de gemeente.

Go4it! is een initiatief van Linda Luiten (Bureau Maatschappelijke Projecten), Eugene van Gerwen (Polyground) en Dorien van Witteveen (Tekst, Communicatie en Advies).

Bent u geïnteresseerd? Koop dan een kaartje.
Voor uw steun zeggen wij u nu al dank, en wij hopen u in 2019 (weer) te mogen begroeten bij het eindfeest (barbecue).

Deelnemer jongerenproject Go4it!: ‘Ik krijg ‘t gevoel dat ik er mag zijn’

EINDHOVEN – In tien jaar tijd kregen zo’n 750 jongeren dankzij het project Go4it! hun leven weer op de rails. Ze werden gekoppeld aan een coach, een vrijwilliger. Bron: ED

Eindelijk krijgt ze de aandacht die ze in haar jeugd zo gemist heeft. Voor Trijntje Schol (21) voelt de hulp van coach Mirjam van de Ven als die van een tweede moeder. Haar jeugd was geen fijne tijd. Waar ze als kind zocht naar warmte en bescherming, kreeg ze te maken met mentaal en fysiek geweld. Een thuissituatie waarin haar zelfbeeld keer op keer een opdoffer kreeg. ,,Ik kreeg last van depressies, had geen structuur en nergens houvast.” Een posttraumatische stressstoornis, zo werd er later geconstateerd. ,,Door iemand op mijn stageadres werd ik gewezen op Go4it!.”

Dynamo Jeugdwerk

Tien jaar geleden werd het project Go4it! – waarbij een vrijwilliger structuur brengt in het leven van een jongere of zich opwerpt als vertrouwenspersoon – opgestart door Stad&Co. Dit jaar is het overgenomen door Dynamo Jeugdwerk, onderdeel van de Lumensgroep.

Eugene van Gerwen was tien jaar geleden een van de initiatiefnemers van dit project. Afgekeken van een vergelijkbaar project in Amsterdam. Voordat de eerste jongeren in Eindhoven geholpen werden, zocht Van Gerwen eerst een vijftiental vrijwilligers die als coach aan de slag wilden. Het idee sloeg aan, want de animo bleek groot. ,,Bijvoorbeeld via bedrijven die het belangrijk vinden dat hun personeel ook maatschappelijk iets bijdraagt.”

Inmiddels draait het project op 70 coaches die iemand maximaal een jaar begeleiden. Jongeren die aangedragen worden via welzijnsorganisaties of die zichzelf melden. ,,Vaak jongeren die in hun eigen omgeving de steun missen om keuzes te maken”, vertelt Monique Boonen die vanaf het eerste moment een van de kartrekkers van Go4it! is. ,,Keuzes voor opleiding of werk, maar ook ondersteuning bij het zoeken naar hulp bij depressies of de verwerking van trauma’s.”

Vrijwilligers

Van de gemeente krijgt Go4it! momenteel 40.000 euro subsidie. Geld dat vooral gaat naar de ondersteuning van de vrijwilligers en het vinden van de juiste coach. Dat er gewerkt wordt met vrijwilligers is volgens Boonen ook de grote kracht van het project. ,,De coaches zijn echt gemotiveerd en de jongere weet dat iemand zonder eigen belang tijd voor hem of haar vrijmaakt. Dat geeft een bijzonder gevoel.”

Bijna hield Go4it! vorig jaar op te bestaan, maar Dynamo Jeugdwerk besloot het project over te nemen. De opzet blijft hetzelfde al blijft de subsidie volgens Nancy van Loon van Lumens altijd onzeker. ,,Half december horen we of we ook voor 2019 subsidie krijgen. Maar samen tot oplossingen komen is toch de filosofie van de gemeente. Het zou natuurlijk eeuwig zonde zijn als de gemeente hierop bezuinigt.”

Geloof in mezelf

Zonde, vooral voor jongeren zoals Trijntje. Sinds drie maanden spreekt ze nu wekelijks af met haar coach Mirjam. ,,Ik krijg ook hulp uit andere hoeken, maar de gesprekken met Mirjam zorgen ervoor dat ik het geloof in mezelf terug heb. Het gevoel dat ik er mag zijn en dat iemand de moeite neemt om er voor me te zijn. Iemand voor wie ik geen nummer ben en die me geen stempel wil opdrukken. Ik mag mijn verhaal doen en dat is voor mij heel belangrijk. Jarenlang heb ik me gevoeld alsof ik in de ruimte zweefde. Eenzaam en niet in staat om de juiste keuzes te maken. Nu begin ik weer met opbouwen en zelfs het contact met mijn ouders is weer beter geworden.”